In 1872 produceerde Josep Raventós de eerste fles Cava in de regio Barcelona. Hij stond aan het hoofd van Codorniu dat toen nog een familiebedrijf was. De geschiedenis van de familie Codorniu als wijnmakers gaat overigens terug naar het midden van de 16e eeuw. Tijdens zijn vele reizen door Europa had Josep gezien hoe de Champagne er rijkelijk vloeide. Op dat moment produceerde zijn bedrijf uitsluitend stille wijnen van traditionele Catalaanse druivenvariëteiten. Josep vermoedde dat die geschikt zouden zijn om er mousserende wijn volgens de methode traditionelle mee te maken.
Omdat de naam "Champagne" geografische bescherming geniet, werd gekozen voor de naam "Cava, die verwijst naar het Spaanse woord voor kelder. Cava was één van de eerste niet-Franse mousserende wijnen en is nog steeds een wereldwijd succes!
De meeste Cava komt uit de provincie Penedès in Catalonië, maar ook in andere regio's is het maken van Cava toegestaan mits aan de kwaliteitseisen wordt voldaan. Dit betekent dus onder meer dat alleen bepaalde druivenrassen zijn toegestaan en dat de productie geheel volgens de methode traditionelle (método tradicional) geschiedt. Maar het is dus mogelijk om een Cava met de aanduiding D.O. Cava te zien die bijv. uit Somontano komt.
Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van Cava. Parellada zorgt voor een romige structuur. Xarel-lo geeft de wijn body. Macabeo voegt juist frisse zuren toe. Ook Cava Rosado (rosé cava) wordt met Spaanse druiven gemaakt, zoals trepat, garnacha en monastrell. Door het gebruik van deze inheemse Spaanse druiven en natuurlijk door de Mediterrane invloeden smaakt Cava heel anders (en naar onze mening beter) dan champagne. Prosecco verdient uiteraard geen bespreking hier.
Naar onze mening wordt Cava nog steeds ondergewaardeerd en doet Cava in geen enkel opzicht onder voor Champagne.