Spaanse rode wijn
Het waren waarschijnlijk de Feniciërs die zo’n 3000 jaar geleden de eerste wijnstokken meenamen naar de zuidkust van het Iberische schiereiland. Van daaruit spreidde de verbouw zich landinwaarts uit. Rondom de stad Jerez, in de heuvels, werden de druivenstokken geplant en reeds rond het begin van de jaartelling werd rode wijn een belangrijk handelsproduct.
De Romeinen brachten technieken in zoals het conserveren en aromatiseren met hars en kruiden, en het laten rijpen van de wijn op warme plekken in kleine amfora’s.
Van de 8e tot de 15e eeuw is de wijnbouw in Spanje onderdrukt gebleven door de Moorse bezetting en het was pas na de Reconquista, in 1492, dat de wijnbouw weer opbloeide.
In de 19e eeuw werd de Spaanse wijnbouw voor een groot deel verwoest door de druifluis. Dat bleek uiteindelijk een “blessing in disguise” want door deze ramp waren de Spaanse wijnboeren wel gedwongen het roer om te gooien. Naast het enten van wijnstokken op de Amerikaanse onderstam, kwamen nieuwe moderne technieken op. In een later stadium werd de Spaanse wijnwetgeving gereorganiseerd.
Helaas is er daarna een periode van stilstand geweest waardoor de reputatie van Spaanse rode wijn lange tijd niet al te best was. Er zijn ook nu nog vrij grote kwaliteitsverschillen te constateren. Sommige grote supermarkten proberen nog altijd containers met goedkope en niet al te beste Spaanse rode wijn aan de man te brengen met een knap etiket (het liefst met de naam van een niet bestaande Spaanse edelman voor de authenticiteit) en een lage prijs. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is er in Spanje enorm veel gebeurd waardoor de kwaliteit van Spaanse rode wijn grote stappen heeft gemaakt. Met gigantische investeringen in onderwijs, productiefaciliteiten, wijnbouwtechnieken en een mentaliteit en visie die gericht was op kwaliteit in plaats van kwantiteit kunnen Spaanse rode wijnen zich meten met de beste rode wijnen van de wereld.
Het gaat er wel om de juiste bron aan te boren. Er zijn ontstellend veel wijnproducenten in Spanje: grote coöperaties, grote bedrijven die eigendom zijn van private equity en andere investeerders, wijnhuizen die over de hele wereld exporteren maar ook kleine wineries die nog nooit een fles buiten hun regio verkocht hebben. Het is een interessante zoektocht om juist die wijnmaker te vinden die rode wijn maakt die aanspreekt, karakter heeft en in je herinnering blijft.