Biologische wijn : Dit begrip staat voor wijn die gemaakt is van biologische druiven, d.w.z. die volgens de geldende (wettelijke) biologische richtlijnen worden geteeld. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest.Biologische wijnen zijn herkenbaar aan het groene EU Bio-keurmerk, zoals dat hieronder te zien is.
Biologisch-dynamisch of kortweg biodynamisch: Biodynamische (BD) wijnboeren zijn niet alleen biologisch gecertificeerd met het EU Bio-keurmerk, maar zij hebben ook een licentie van Demeter (Griekse godin van de landbouw en gewassen), een wereldwijde instantie, die biodynamische landbouwers controleert.BD wijnboeren volgen de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger vande biodynamische beweging, en zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos. Veel aandacht gaat naar het verkrijgen van een zo vruchtbaar mogelijke bodem.
Veganistisch/Vegan: Vegan wijn is uiteraard biologisch, maar tijdens het helder maken van de wijn worden in de vegan methode géén dierlijke eiwitten gebruikt noch worden producten van dierlijke oorsprong (varkensvet, vislijm en gelatine) toegepast bij de filtering van de wijn. Vegan wijnbouwers gebruiken hiervoor plantaardige producten met hetzelfde effect. Ook hier gelden strenge wettelijke eisen en het hieronder weergegeven gele EU-keurmerk.
Ecologisch: Ecologische wijn verschilt niet van biologische wijn: de druiventeelt en het proces van wijn maken is gelijk. Maar de ecologische wijnmaker doet meer aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, bijv. zonnepanelen op het dak van de wijnmakerij, opvangen van regenwater, beperking van het gebruik van plastic, aluminium of lood in de doppen en verzegeling van de flessen. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar een alternatief voor de glazen wijnfles; de productie van flessen kost relatief veel energie.