La Rioja, de bekendste en beroemdste wijnstreek van Spanje. Vooral bekend om zijn fraaie rode wijnen.
Lees meerOm deze webshop te bezoeken dien je minimaal 18 jaar jaar te zijn. Ben je ouder dan 18?
La Rioja, de bekendste en beroemdste wijnstreek van Spanje. Vooral bekend om zijn fraaie rode wijnen.
Lees meerLa Rioja
La Rioja, wie kent die naam niet? Al voor de Romeinse tijd werd in deze streek wijn verbouwd. La Rioja ligt met een lengte van 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro. Een zijrivier van de Ebro is de Rio Oja en ja, daar komt dus de naam Rioja vandaan.
Klimaat en bodem
Het wijngebied laat zich in drieën delen: Rioja Alavesa in het noorden, Rioja Alta in het noord westen en Rioja Baja in het oosten. Alavesa en Alta zijn de hoogvlaktes van La Rioja, 400 à 500 m boven de zeespiegel, met een iets koeler klimaat, dat wijnen geeft van hoge kwaliteit. Beide zijn rijk aan kalkachtige kleibodems (klei/kalksteen/zandsteen) met ijzerhoudende en alluviale bodems in Rioja Alta en voornamelijk ijzerhoudende klei en rivierslib in Rioja Baja.
In Rioja Baja dalen we af tot circa 300 m boven de zeespiegel. De meer oostelijke ligging geeft een warmer, meer mediterraan klimaat met enkele lagergelegen delen die zelfs semi-aride genoemd kunnen worden. De wijnen van Rioja Baja zijn rijper, warmer en minder subtiel dan hun noordwestelijke soortgenoten, en daarom meestal ook lager geprijsd
Door het Cantabrisch Gebergte worden de koude oceaanwinden effectief geweerd.
De wijnen
Rioja kreeg als allereerste in 1926 de D.O. status. In 1991 kreeg Rioja, wederom als eerste, de nog strengere DOCa status (Vinos de Denominación de Origen Calificada; de hoogste trap in de Spaanse kwalificaties) vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de hier geproduceerde wijn.
Alhoewel er ook witte wijn en rosé wordt geproduceerd denkt men bij Rioja toch, terecht, primair aan rode wijn: 90% van de productie bestaat uit rode wijnen. De dominante druif is voor de rode wijnen Tempranillo (52% van de total wijngaarden in La Rioja), gevolgd door Garnacha (ongeveer 22%), Mazuelo (3%) en een beetje Graciano (0.5%) en voor de witte wijnen Viura (16%), Malvasia Riojana (0.25%) en een beetje Garnacha Blanca (0.125%). De wijnen worden in 4 categorieën verdeeld: vino joven, de jonge wijn die gemiddeld 2 jaar op fles heeft gelegen en fris en fruitig overkomt. Vervolgens de crianza; deze behoort tenminste 1 jaar in een eikenhouten vat te hebben gelegen en minstens 1 jaar op fles. Voor de crianza gebruikt men in het algemeen al eerder gebruikte vaten zodat de invloed van het hout op de smaak kleiner is.
De reserva wijnen hebben tenminste een jaar in meestal nieuwe vaten doorgebracht, de gran reserva zelfs twee jaar. Nadien nog enkele jaren in de fles gerijpt, de gran reserva tenminste 3 jaar!
Doordat de Riojastreek al vele jaren goede tot zeer goede wijnen maakt die over de hele wereld verkocht worden is men welvarend en investeert de wijnproducent continu in verbetering van de apparatuur. De kwaliteit van de wijnen is dan ook veelal voortreffelijk.